Wednesday, January 30, 2013

Menu Ayam Percik Norhayati

Teringin nak makan ayam percik yang warna putih tetiba teringat resepi nenek...... tapi telah di ubah suai oleh aku yang malas ni.....

Resepinya adalah mudah jer...... untuk org malas mcm saya ni....

Bahan A
3 ketul ayam di perap dengan bawang merah, bawang putih, halia dan serai yang telah di blend tadi di perap dengan ayam..... jangan lupa tambah garam, perasa dan gula secukup rasa dan selera anda.

Lepas tu rebus ayam tadi sekali dengan perapan dengan secawan santan dan secawan air buat cam nak masak gulai or sup....... dah empuk tos kan ayam bakar.....

Air baki rebusan tadi jangan buang..... masuk sekali dengan Bahan B

Bahan B
Bawang Merah 4 biji*
Bawang Putih 3 biji*
Halia 1 inci *
Serai 1 batang *
Semua yang ada *  kisar semua hingga hancur and masukkan dalam kuah acuan yang baki rebusan tadi......
Santan 1 cawan
1 sudu kecil kerisik
Secubit lada hitam
2 batang serai di ketuk2
Garam, gula secukup rasa.....

Semua bahan ni masuk jer semua sekali dalam baki rebusan ayam tadi and masak hingga pecah minyak santan tu.....dan kuah dia pekat.....

Ayam tadi dah bakar renjiskan dengan kuah percik yang telah siap dan bakar lagi hingga garing.... hidangkan bersama nasi putih or nasi kerabu.....

Nak bukak kedai pun boleh dengan resepi ni huhuhuhu

No comments:

Post a Comment